Astăzi s-a semnat acordul de asociere în vederea realizării drumului expres Oradea-Arad

401

Astăzi, 3 noiembrie 2020, la Arad s-a semnat acordul de asociere între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad în vederea realizării proiectului drumului expres Oradea-Arad. Prin această asociere cele patru instituții vor putea să achiziționeze în comun serviciile de actualizare a Studiului de Fezabilitate al obiectivului de investiții ,,Drum expres Oradea-Arad”.

 

La întâlnire au fost prezenți președinții CJ Bihor Ilie Bolojan și CJ Arad Iustin Cionca, primarii municipiilor Oradea și Arad, Florin Birta respectiv Călin Bibarț. Următoarea fază în derularea proiectului este achiziționarea serviciilor de actualizare a Studiului de Fezabilitate. Consiliul Județean Bihor a fost împuternicit ca Autoritate Contractantă Desemnată în numele și pentru asocierea constituită prin acordul de asociere, pentru lansarea anunțului de participare în SICAP în vederea actualizării Studiului de Fezabilitate. 

Valoarea drumului expres Oradea – Arad va fi de aproximativ 1 miliard de euro, fiind realizat în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Contribuția financiară totală estimată pentru achiziționarea actualizării Studiului de Fezabilitate este de 4 milioane de euro. CJ Bihor a aprobat în ședința din 29 octombrie 2020 bugetul local al cotei ce îi revine Consiliului, respectiv 1 000 000 Euro (TVA inclus). 

​„Necesitatea realizării acestui proiect pe termen scurt derivă din faptul că DN 79 Arad-Oradea, conform studiilor, înregistrează un trafic de autostradă, astfel că, în domeniul infrastructurii rutiere din zona de vest a României, realizarea drumului expres Oradea – Arad a devenit o prioritate. În cursul lunii noiembrie vom demara procedura de achiziție pentru actualizarea Studiului de fezabilitate”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. 

Conform proiectului, drumul expres Oradea-Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura TEN-T existentă, respectiv sectorul Oradea-Borș și Nădlac – Arad-Timișoara. Proiectul include și realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.