Astăzi este Ziua SMURD Bihor. La mulți ani, Salvatorilor!

170
Ziua SMURD Bihor
Foto ©️ ISU Bihor
 

Data de 12 octombrie reprezintă o zi de o importanță deosebită atât pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, cât și pentru bihoreni, întrucât, la această dată, în urmă cu 27 de ani, a fost creat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor, care, numai în intervalul 2015 – 2020 a desfășurat peste 49180 de misiuni în slujba vieții. Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în data de 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea –  echipajul de terapie intensivă mobilă.

 

Pentru a răspunde cât mai operativ și eficient solicitărilor cetățenilor din toate localitățile județului, înperioada februarie 2008-aprilie 2010, au fost operaţionalizate zece echipaje de prim ajutor calificat în cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” , formate din pompieri militari absolvenţi ai „Cursului de  formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”. Echipajele de pompieri militari paramedici, care încadrează ambulanţele de tip B2, acţionează în toate localităţile din raioanele de intervenţie ale Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, Detaşamentului de Pompieri Marghita, Staţiei de Pompieri Săcuieni, Staţiei de Pompieri Valea lui Mihai, Gărzii de Intervenţie Sălard, Detaşamentului de Pompieri Salonta, Staţiei de Pompieri Ştei, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiei de Pompieri Aleşd şi Gărzii de Intervenţie Tinca.

Misiunile SMURD BIHOR

În perioada ianuarie – septembrie 2020, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 6925 de misiuni, în medie 25 de intervenții pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7313 persoane, din care 6541 adulți și 772 de copii.

Cele mai numeroase intervenţii au fost înregistrate la subunităţile: Detaşamentul 2 Oradea – 1892 cazuri, Detaşamentul 1 Oradea – 1425 cazuri, Staţia Săcueni – 516, Detaşamentul Marghita – 474 și Staţia Aleşd – 472.

În această perioadă, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost desfășuratepentru acordarea ajutorului medical de urgenţă – 5821 și pentru asistenţa persoanelor – 322.

De asemenea, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentrusalvarea victimelor implicate în 556 accidente rutiere produse pe raza județului, la 48 dintre acestea impunându-se intervenția echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.

Parcursul celor 27 de ani de activitate a SMURD în slujba bihorenilor este înnobilat de rezultatele profesionalismului și implicării dovedite în toate misiunile încredințate, materializate în atingerea celui mai valoros scop: vieți salvate.

Activități de pregătire în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă

În anul 2008, în cadrul inspectoratului a fost înfiinţat Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, unde, începând din acelaşi an, se desfăşoară „Cursul de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”, iar începând din anul 2015 și “Cursul în acordarea primului ajutor de bază, cunoaștere a tehnicilor de descarcerare și a principiilor de organizare și desfășurare a activităților echipajelor de prim ajutor calificat”, respectiv cursul de „Consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe – prim ajutor calificat” .

Acest centru de formare a paramedicilor este găzduit de Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori (C.I.D.A.S.) cu sediul în localitatea Sântion, pe baza unui protocol de colaborare, astfel că C.I.D.A.S. pune la dispoziţia pompierilor militari formatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, baza logistică necesară şi creează condiţiile  necesare inserării procesului de instruire în primul ajutor calificat într-un sistem mai complex, a cărui finalitate o reprezintă formarea salvatorului apt de a interveni în situaţii speciale de salvare.

De la înfiinţare până în prezent, în cadrul centrului au fost instruite 1278 de persoane din 16 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș), din care 1183 paramedici din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență și al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești, precum și 95 de angajați ai UPU – SMURD Bihor,  Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor,Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), Asociației SALVITAL Hunedoara, SALVAMONT – SALVASPEO, Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea, Penitenciarul Satu –Mare și ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră “Avram Iancu” Oradea.

Distincții conferite pompierilor, medicilor și asistenților, serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor și Primăriei Oradea, cu ocazia Zilei SMURD

Inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, colonel Caba Sorin Mihai și șefului UPU-SMURD Bihor, dr. Borcea Hadrian le-a fost acordată „Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”. Înalta distincție le-a fost înmânată de secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctor Raed Arafat, în cadrul ceremoniei de celebrare a 30 de ani de la înființarea SMURD, organizată în Târgu Mureș.

În același context, au fost acordate înalte distincții pompierilor, medicilor, asistenților, paramedicilor, salvamontiștilor care prin sacrificiu, dăruire, profesionalism și grijă pentru semeni s-au implicat în construirea și consolidarea SMURD, dar și autoritățilorlocale care au sprijinit dezvoltarea acestui serviciu.

Foto ©️ ISU Bihor

Astfel, în data de 12 octombrie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, în cadrul ședinței festive ocazionată de împlinirea a 27 de ani de activitate a SMURD Bihor, distincțiile conferite de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost înmânate următorilor pompieri militari: general de brigadă (r), ing. Pădurean Adrian, plutonier adjutant șef Ciucioiu Mihai, plutonier adjutant Todea Marius, plutonier major Petruț Stelian-Lucian, plutonier adjutant șef  (r) Gyori Liviu, plutonier adjutant șef (r) Tocai Sorin, plutonier adjutant (r) Petraș Andrei, plutonier adjutant (r) Antal Ștefan, precum și reprezentanților Salvamont-Salvaspeo Bihor.  

În cadrul aceleiași festivități, înaltele distincții acordate de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost înmânate următoarelor cadre medicale ale UPU-SMURD Bihor: dr. Adriana Bălan, dr. Valentin Anton, dr. Miuța Anton, dr. Mircea Galu, asist. medical Ioana Saicu, asist. medical Constantin Prișcă și asist. medical Dacian Gherle.

Foto ©️ ISU Bihor
 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.