16.5 C
Aleşd
sâmbătă, 2 decembrie 2023
 

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă! Incendii în Sârbi și Vintere

În după-amiaza zilei de luni, 30 octombrie, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a două incendii generate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

- Publicitate -

Echipajele de pompieri ale Gărzii Sălard au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un teren viran situat în Sârbi. În urma evenimentului, a ars vegetația uscată pe o suprafață de circa 5 hectare.

În aceeași zi, pompierii Gărzii Tinca au desfășurat o misiune similară, în localitatea Vintere, comuna Holod. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars aproximativ 5000 metri pătrați miriște de porumb și circa 2500 metri pătrați lan de porumb.

Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea miriștilor și a resturilor vegetale. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a miriștii și vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,473FaniÎmi place
1,747CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI