Amplu exercitiu de salvare terestra si aeriana in golul alpin al Apusenilor

147

Serviciul Judetean Salvamont – Salvaspeo Bihor in colaborare cu SMURD Bihor si Inspectoratul General de Aviatie sub coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta a organizat in perioada 26 – 27.09.2020 un amplu exercitiu de salvare terestra si aeriana in golul alpin al Apusenilor, zona varfurilor Cornu Muntilor – Fantana Rece.

 


Exercitiul s-a desfasurat in cadrul unui stagiu de pregatire a salvatorilor montani, speologi si medici din judetul Bihor. Misiunea salvatorilor a constat in acordarea primului ajutor unei persoane accidentate in zona de abrupt si evacuarea ei prin mijloace tehnice specific salvarii montane pana in punctul de unde aceasta putea fi preluata de elicopter prin manevre de troliere. Conditiile meteorologice potrivnice (ploaie, ceata, vant puternic) au facut necesara o coordonare impecabila intre echipa din teren si Inspectoratul General de Aviatie pentru a gasi o fereastra de timp favorabil efectuarii manevrelor. Aceste conditii nu au impiedicat insa participarea in numar mare la exercitiu, salvatorii montani avand posibilitatea de a-si imbunatati atat cunostintele tehnice cat si sa-si puna la incercare calitatile fizice.


De asemenea, un alt obiectiv atins al exercitiului pe langa programul de pregatire continua a salvatorilor a fost si colaborarea intre institutiile sistemului de urgenta implicate in salvarea montana. Multumim astfel pentru prezenta si implicare medicilor din cadrul SMURD Bihor si Inspectoratului General de Aviatie.


Salvatorii montani incheie astfel un sezon de vara incarcat in care pe langa cele 34 de zile de activitati de amenajare cu scop preventiv a traseelor turistice montane au intervenit pentru salvarea unui numar de 100 de persoane implicate in 71 de accidente /incidente in zona montana din judetul Bihor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.