1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Amenzi în valoare de 189.875 de lei aplicate în weekend, pentru nerespectarea răspândirii infectării cu noul coronavirus


365 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti locali şi reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii au acţionat, pe parcursul a două zile, în zonele publice aglomerate de pe raza judeţului Bihor, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus.

- Publicitate -

În perioada 25 – 26 iulie a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

Echipele mixte au acționat integrat, verificând respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 206 societăți comerciale

În urma acțiunilor punctuale, desfășurate la sfârşit de săptămână, au fost aplicate 77 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 189.875 de lei.

Astfel, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, unor societăţi comerciale identificate că nu respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr.55/2020, pentru organizarea în spaţiul public / privat / închis a unor activităţi pentru care au fost instituite interdicţii / restricţii.

Pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 30 sancțiuni contravenţionale, din care 11 cu amendă în valoare totală de 5.500 de lei şi 19 cu avertisment.

De asemenea, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 7.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. 

8 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 140.000 de lei au fost aplicate conform prevederilor Codului Muncii, la 2 societăţi comerciale la care s-a constatat că existau persoane care desfăşurau activităţi fără contract de muncă (muncă la negru).  

Totodată, au fost aplicate 5 sancţiuni cu amenzi în valoare de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, 2 sancţiuni cu avertisment au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor H.G.nr.984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, o altă sancţiune cu amendă în valoare de 5.000 de lei a fost aplicată pentru nerespectarea prevederilor H.G.nr.857/2011privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice şi o sancţiune cu amendă în valoare de 80 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Echipajele prezente în teren au aplicat 3 sancţiuni cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite şi 9 sancțiuni cu amenzi în valoare de 1.800 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Alte 4 sancţiuni cu amenzi în valoare de 3.195 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier.

O sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 10.000 de lei a fost aplicată unei societăţi comerciale care nu respecta prevederile O.G. nr.21/1992 privind protecţia consumatorilorşi o sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 300 de lei a fost aplicată conform prevederilor Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

De asemenea, au fost aplicate alte 2 sancţiuni cu avertisment, pentru nerespectarea normelor generale de apărare împotriva incendiilor, prevăzute şi sancţionate de OMAI 163/2007.

În cadrul misiunilor desfăşurate în cele două zile, au fost angrenați 365 de reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din județul Bihor, cu atribuții în domeniu, respectiv 265 depolițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 50 de  jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, 10 cadre ale Poliției Locale Oradea, 4 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, 8 comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, 7 inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 4inspectori ai Direcției de Sănătate Publică, precum și 17inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Acțiunile de verificare vor continua la nivelul județului Bihor și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19. 

Reamintim că cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI