Amenzi de 28.000 de lei, date în Bihor în două zile, pentru nepurtarea măștii de protecție

297
Mască protecție amendă

Peste 7.500 de persoane legitimate și 545 de societăți comerciale și mijloace de transport verificate în ultimele 48 de ore, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor.

La sfârșit de săptămână, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor. 

În cadrul acțiunilor desfășurate în perioada 15 – 16 ianuarie a.c., echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 7.545 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 271 de societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri și zone de agrement, precum și în 274 demijloace de transport, din care 89 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 239 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 49.130 de lei. 

Dintre acestea, 188 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 28.000 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, iar 20 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

Totodată, o sancțiune, cu amendă în valoare de lei 3.000 de lei, a fost aplicată pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

De asemenea, o sancțiune cu amendă în valoare de 80 de lei a fost aplicată potrivit prevederilor O.U.G. nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate.

Echipajele prezente în teren au aplicat 5 sancțiuni cu amendă în valoare de 1.900 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, alte 24 de sancțiuni cu amenzi în valoare totală de 10.150 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea Codului Rutier.

Acțiunile de verificare vor continua la nivelul județului Bihor și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19. 

Reamintim  faptul că organizarea de evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) este interzisă, iar în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor aplica sancțiuni contravenționale.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Reamintim că cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.