Alte două focare noi de pestă porcină în Bihor

528
pestă porcină în Bihor
 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici focare de boală în localitatea Șilindru din Comuna Șimian, localitate în care în evidențele DSVSA Bihor mai sunt înregistrate 3 focare de PPA active.

 

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihorau luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, afost stins focarul de PPA din localitatea Cheț Municipiul Marghita, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru acestă localitate.

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ este în prezent de 9, afectând următoarele localități:localitatea Șilindru (5 focare) comuna Șimian, localitatea Almașu Mare (3 focare) și localitatea Săldăbagiu de Barcău ( 1 focare) din comuna Balc.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total alfondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Urmărește-ne și pe Google News