21.5 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

A fost stabilit traseul Drumului Expres Oradea – Arad. Bolojan estimează semnarea contractului de construire în primăvara anului 2023 şi deschiderea primelor loturi în 2025

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, au prezentat astăzi, într-o conferință de presă, traseul drumului expres Oradea – Arad. 

Comisia tehnico-economică din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat varianta cu cel mai mare punctaj, după ce au fost analizate patru trasee din punct de vedere tehnic, financiar, mediu și social. 

Drumul expres (DX) Oradea – Arad va avea o lungime de 119 kilometri, cu două benzi de circulație pe sens. Vor fi construite 75 de pasaje supraterane și poduripeste cursuri de apă și intersecții cu alte drumuri. Sunt propuse opt noduri rutiere, patru în județul Bihor și patru în județul Arad. Viteza de proiectare a fost stabilită la 140 de km/h. 

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat traseul drumului expres în județul Bihor: „Drumul pleacă din legătura dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania. Primul nod rutier este la aproximativ 8 kilometri de Oradea, la intersecția dintre drumul comunal care asigură accesul în localitatea Livada, comuna Nojorid. Următorul nod rutier este la intersecția dintre DX și Drumul Național 19, în zona localităților Cefa și Gepiu. Al treilea nod rutier este în zona Municipiului Salonta, la intersecția cu drumul județean care leagă Salonta de Tinca și Beiuș, iar al patrulea nod este la limita cu județul Arad, în zona comunelor Avram Iancu și Zerind”. 

Ciprian Blejan

Valoarea estimată a proiectului este de 1,38 miliarde de euro, iar perioada de execuție este de 36 de luni. 

Începând de luni, echipele de topografi care sunt parte a echipei Consitrans vor fi în teren și vor începe lucrările topograficePeste două săptămâni își începactivitatea echipele care realizează studiile geologiceEstimăm  până în primăvara anului viitor studiul de fezabilitate va fi gata, ca în primăvara anului 2023 avem un contract cu un constructor pentru începerealucrărilorConform proiectantuluidurata de execuțieva fi de 36 de lunideci spre finalul anului 2025 am putea deja circula pe unele structuri din drumul expresOradea – Arad”, a mai adăugat Ilie Bolojan în conferințade presă, 

Mă bucur foarte mult că într-un timp atât de scurt s-a realizat acest obiectivDrumul acesta expres este unul dintre proiectele de fond importante ale Alianței Vestului. Îi mulțumesc încă o dată domnului președinte Ilie Bolojan nu doar pentru colaborare, ci și pentru prietenia sa, pentru faptul că suntem împreună într-o echipă care lucrează la un proiect unic în România și că în aceeași echipă lucrăm la dezvoltarea zonei de vest a țării. Și aici este un aspect important de subliniat. Această dezvoltare trebuie văzută în ansamblu și abordată în ansamblu, fiindcă muncind împreună putem accesa mai ușor finanțarea necesară, putem grăbi implementarea proiectelor și putem întări poziția județelor noastre la nivel euro-regional, a declaratIustin Ciona, președintele Consiliului Județean Arad.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI