A.B.A Crișuri deține unul dintre cele mai moderne laboratoare bazinale din țară

448

Anual Laboratorul de Calitatea Apei Crișuri efectuează în jur de 27.000 de determinări de indicatori aferenți celor peste 1.700 de probe de apă, prelevate pe cuprinsul întregului bazin aferent județelor: Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, Sălaj și Zalău.

Certificarea laboratorului conform standardului SR EN ISO/IEC 17025:2018 susține și demonstrează capabilitatea echipei A.B.A. Crișuri de a îndeplini cu profesionalism activitățile specifice și de a asigura imparțialitatea și confidențialitatea datelor.

Laboratorul  Calitatea Apelor, prin efectuarea de analize fizico-chimice și biologice, este parte activă în procesul de urmărire a calităţii apelor din bazinul hidrografic Crişuri. Analizele vizează mai multe  tipuri de ape care fac parte din următoarele subsisteme: râuri, lacuri, ape subterane și ape uzate, subsistem care cuprinde evacuările directe în emisar ale potențialelor surse de poluare.

De menționat ar fi faptul că, responsabilitatea se răsfrânge nu doar asupra apelor din bazinul hidrografic Crișuri ci și asupra apelor de frontieră. În acest sens, Laboratorul instituției este de asemeni partener lucrativ în cadrul Convenţiei Româno-Ungare, privitoare la calitatea apelor de frontieră, efectuând analize fizico-chimice şi biologice cu frecvenţă lunară pe cinci râuri: Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Barcău și Ier.

”Un laborator performant necesită atât resurse umane calificate cât și aparatură și buget pe măsură. Specialiștii din cadrul Laboratorului, pe lângă faptul că trebuie să fie licențiați în chimie sau biologie, trebuie să învețe în permanență pentru a ține pasul cu noua tehnologiei și cu noile cerințe europene. Laboratorul este dotat cu mai bine de 100 de echipamente, dintre care cel puțin 40 sunt aparate de complexitate mare cum ar fi spectofotometru de absorbție moleculară, gaz cromatograf și multe altele.  În anul 2019 , numai materialele și consumabilele specifice analizelor de laborator au costat 493 mii lei iar investițiile în aparatură au fost de 147 mii lei. De asemenea, Laboratorul este și unul dintre cei mai activi parteneri educaționali pentru mediul preuniversitar. În ultimii 3 ani, nu mai puțin de 500 de elevi au beneficiat de vizite și experimente înedite.” Dorel Dume, dir. A.B.A Crișuri.

Analizele efectuate de Laborator stau la baza evaluării stării de calitate a apelor din bazinul hidrografic Crișuri, a întocmiriifacturilor de prestări-servicii către beneficiarii contractelor de apă precum și la stabilirea gradului și al impactului asupra calității apelor date de poluările accidentale.

În România, în total există 42 de laboratoare de calitatea apei clasificate astfel: un laborator național, trei laboratoare regionale, opt laboratoare bazinale și treizeci de laboratoare locale. Laboratorul A.B.A Crișuri este unul dintre cele opt laboratoare bazinale care a primit prima certificare în urmă cu 13 ani.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.