84 de ani de la înființarea Detașamentului 1 de Pompieri Oradea – peste 1850 de misiuni desfășurate în acest an

89

Detașamentul 1 de Pompieri Oradea a sărbătorit luni, 01 septembrie, 84 de ani de activitate în slujba semenilor.

Data de 01 septembrie 1936 este o zi de referinţă în istoria pompierilor bihoreni, reprezentând momentul în care a luat fiinţă Compania de Pompieri Oradea, care, de-a lungul timpului, s-a impus ca subunitate de elită a instituţiei pompierilor din judeţ. 

Efectivul inițial al Companiei de Pompieri Militari Oradea, înfiinţată în urmă cu 84 de ani prin „Ordinul de Zi nr. 104”, avea în componență un căpitan comandant,  doisubofiţeri instructori și 20 oameni de trupă.

Raionul de intervenţie în care pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea își desfășoară misiunile de protejare a vieții și bunurilor se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 564 kilometri pătraţi, fiind format din 31 de localităţi şi o populaţie de circa 228 650 de locuitori.

De la începutul anului până în prezent, forțele de intervenție ale acestei subunități au desfăşurat peste 1850de misiuni, din care peste 70 de operaţiuni de stingere a incendiilor, 48 de misiuni de salvare a persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în locuinţe, 57 de alte intervenții (misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, evenimente publice de amploare etc.), peste 90 de misiuni de asigurare, supraveghere la locul producerii unor diferite situații de urgență, 11 misiuni de savare animale, 1162 de intervenții SMURD constând în misiuni de acordare a ajutoruluimedical de urgenţă, de descarcerare și de transport al persoanelor confirmate confirmaţi cu COVID-19, la spital, 165 de exerciții și misiuni de recunoaștere în teren, precum și alte intervenții.  

În urma misiunilor desfășurate în acest an, pompierii Detașamentului 1 Oradea au salvat 17 persoane și bunuri în valoare de peste 15000000 lei.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.