8 focare de pestă porcină africană în Bihor

662
Porc
Foto caracter ilustrativ

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 12.11.2021- 15.12.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 4 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 6 focare de PPA.

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 8, fiind afectate 5 localități: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Popești (comuna Popești), Călacea (comuna Olcea), Bogei (comuna Tăuteu) și Avram Iancu (comuna Avram Iancu).

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 5 cazuri noi, fiind afectate trei noi fonduri de vânătoare – FV 46 Lunca Sprie, FV 57 Roșia și FV 35 Oșand, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, este de 22fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.