4 persoane care nu puteau ieși din apartament din cauza unui incendiu au fost salvate de pompieri

647

Miercuri seara, pompierii militari beiușeni au salvat patru persoane care nu puteau ieși din locuințe din cauza fumului dens degajat în urma unui incendiu produs la o garsonierăsituată la același etaj al unui bloc din Beiuș.

 

​Miercuri, 16 martie, în jurul orei 21.20, echipajele de pompieri militari din cadrul Secției Beiuș au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un bloc cu patru etaje, de pe strada Traian din municipiul Beiuș.

​În urma executării recunoașterii la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau la o garsonieră situată la etajul 1, casa scării fiind inundată cu fum.

​Pompierii militari au acționat simultan pentru căutarea și salvarea eventualelor victime intoxicate cu fum, verificând în acest scop fiecare locuință în parte, respectiv pentru localizarea și lichidarea focarelor.

​Echipajele au evacuat din garsonierele aflate la același nivel cu cea afectată de incendiu, doi bărbați și două femei, acestora din urmă fiindu-le acordat primul ajutor calificat de către pompierii militari paramedici, una dintre acestea suferind un atac de panică, iar cealaltă o intoxicație ușoară cu fum. Ulterior, acestea au refuzat transportul la spital.

​Incendiul a fost stins în aproximativ 20 de minute, pompierii reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte garsoniere.

​Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, generat, de un scurtcircuit,provocat de improvizații la instalația electrică.

​În urma incendiului au ars bunurile situate în încăpereaconstruită pe o suprafață de circa 16 metri pătrați.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!

•   Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cuimprovizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

    Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate decătre o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

•    Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

•   Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, hotă, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

•   Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

•  Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

•  Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

•  Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

•  Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.