370 de autovehicule pentru transport persoane sau marfă, controlate de polițiștii rutieri bihoreni în cadrul acțiunii europene TRUCK & BUS

289

În perioada 13 – 19 mai a.c., Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române coordonează, la nivel național, acțiunea TRUCK & BUS, pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și transportului de marfă.

În cadrul acțiunii, pe parcursul întregii săptămâni, polițiștii bihoreni verifică autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și pe cele destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

În urma activităților desfășurate în cadrul acțiunii europene TRUCK & BUS, în perioada 13 – 15 mai a.c, polițiștii bihoreni au verificat 166 de autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, dintre care 11 înmatriculate în străinătate și 204 autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dintre care 16 înmatriculate în străinătate.

În cadrul acțiunilor desfășurate în cele trei zile, polițiștii bihoreni au identificat nereguli la 83 de autovehicule, din care 31 de autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și 52 de autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Astfel, polițiștii rutieri au constatat neutilizarea centurilor de siguranță și a dispozitivelor de retenție la opt autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și la opt autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

De asemenea, au constatat nerespectarea timpilor de odihnă și conducere sau manipularea incorectă a tahografelor la 11 autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Totodată, au fost constatat deficiențe tehnice la patru autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și la șapte autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Polițiștii rutieri bihoreni au constatat lipsa documentelor vehiculului (C.I., copie conforma a licenței de transport, ITP, asigurare) la alte două autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și la 12 autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Au fost constatate și alte abateri la regimul rutier în cazul altor 21 de autovehicule destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și la 23 de autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Pentru neregulile constatate în cele trei zile de acțiune, polițiștii rutieri bihoreni au aplicat 99 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 113.905 lei. De asemenea, au fost imobilizate un autovehicul destinat transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și două autovehicule destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Activităţile de control continuă pe parcursul întregii săptămâni, simultan, în toate statele membre ale Uniunii Europene, conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).