281 de amenzi date în Bihor sâmbătă pentru nepurtarea măştii de protecţie

341
Poliția Aleșd mașină
Foto ©️ AlesdOnline arhivă
 
Peste 1.800 de persoane legitimate, 407 societăți comerciale și mijloace de transport verificate în ultimele 24 de ore, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor. 

Sâmbătă, 21 noiembrie, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor. 

 

În cadrul acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 1.855 de persoanși au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 146 desocietăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri și zone de agrement, precum și în 261 de mijloace de transport, din care 56 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 335 desancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 114.870 de lei. Dintre acestea, 281 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 86.000 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, iar 38 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 15.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație. Totodată, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

Alte 3 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, au fost aplicate unor societăţi comerciale identificate că nu au respectat măsurile de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr.55/2020, pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții.

Echipajele prezente în teren au aplicat 7 sancțiuni cu amendăîn valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar alte 2 sancțiuni cu amenzi în valoare totală de 870 de lei,au fost aplicate pentru nerespectarea Codului Rutier.

Acțiunile de verificare vor continua la nivelul județului Bihor și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19. 

Reamintim  faptul că organizarea de evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) este interzisă, iar în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor aplica sancțiuni contravenționale.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să nu uite de obligativitatea purtării  măștii de protecție, să nu se expună la riscuri.

De asemenea, reamintim că, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; 

– deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil; 

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. 

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.