24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, omagiată și la Oradea. Vezi programul zilei

174
Prefectul de Bihor, Dumitru Tiplea
Prefectul de Bihor, Dumitru Tiplea

Prefectura Bihor ne invită, în data de 24 Ianuarie 2021 să celebrăm Ziua Unirii Principatelor Române.

Duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu ora 12:00, va avea loc ceremonia militară restrânsă prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române.

Evenimentul se va desfășura la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii – Oradea, după următorul program:

  • 12:00-12:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă
  • 12:02-12:05 – Intonarea Imnului Național al României
  • 12:05-12:20 – TE DEUM oficiat de preoții din structurile Sistemului Național de Securitate din Garnizoana Oradea
  • 12:20-12:40 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului
  • 12:40-12:55 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii
  • 12:55-13:00 – Plecarea persoanei oficiale/încheierea ceremonialului militar.

Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a pornit din dorința poporului, exprimată în cadrul Adunărilor Ad-hoc, preluată de elitele vremii și dusă la îndeplinire. Ideile revoluționarilor de la 1848 își găseau astfel finalitate, ei fiind cei care timp de un deceniu au insistat la cabinetele și cancelariile străine, susținând cauza românească. 

Înscăunarea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn, atât la Iași cât și la București, a însemnat un nou început pentru români, crearea Statului Național Român modern. Noul domn a pus în aplicare agenda politică liberală, având ca model administrația franceză și belgiană, care prevedea ample reforme modernizatoare. La încetarea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Statul Modern Român era în esență, edificat.

Trebuie să conștientizăm că 24 ianuarie 1859 reprezintă o dată importantă în construcția unității naționale și trebuie să cinstim memoria celor care au pus interesul național mai presus de cel personal, fiind neobosiți în susținerea cauzei românești. Cinste lor!  

Să nu uităm că, astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți în fața momentelor dificile prin care am trecut și în fața provocărilor care ne așteaptă. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

Reamintim participanților la eveniment să respecte normele de distanțare sociala și măsurile sanitare în vigoare.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.