10 persoane din Oradea, Sânmartin, Tileagd, Aștileu, Sâmbăta, Săcueni, Diosig și Toboliu trimise în judecată pentru că au vândut țigări de contrabandă

8527

Polițiștii bihoreni au finalizat cercetările și au propus trimiterea în judecată a 10 persoane bănuite că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 184.000 de lei, prin contrabandă cu țigări, a informat marţi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor.

Potrivit comunicatului IPJ, luni, 25 mai, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au finalizat cercetările față de 10 persoane cu vârste cuprinse între 23 și 71 de ani, din județul Bihor, bănuite de comiterea infracțiunilor de contrabandă, varianta asimilată, respectiv contrabandă în formă continuatăvarianta asimilată.

“În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii bihoreni îi bănuiesc pe trei bărbați de 50, 50, respectiv 32 de ani, din comuna Tileagd, din comuna Sânmartin și din municipiul Oradea, în calitate de furnizori, precum și pe alte șapte persoane din Oradea, Tilegd, Aștileu, Sâmbăta, Săcueni, Diosig și Toboliu, în calitate de cumpărători/revânzători,în perioada septembrie 2018 – martie 2019, ar fi conceput și dezvoltat o rețea ilicită în domeniul comercializării de țigarete provenite din contrabandă – colectare, transport, deținere, depozitare și vânzare – în vederea obținerii de venituri ilicite, cauzând astfel prejudicii însemnate bugetului general consolidat al statului, prin sustragerea de la plata taxelor, impozitelor și accizelor”, se arată în comunicat.

Pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor în cauză, polițiștii bihoreni au efectuat, la 12 martie 2019, 32 de percheziții domiciliare și la sedii ale unor societăți comerciale, în cadrul cărora au fost descoperite 175.620 țigarete de diferite mărci, nemarcate corespunzător, care au fost indisponibilizate în vederea cercetărilor (caz mediatizat la 13 martie 2019).

Prejudiciul total cauzat astfel bugetului general consolidat al statului este de 184.703 lei, reprezentând taxe vamale, accize și TVA, din care au fost recuperați 93.313 lei, prin instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor deținute de cei în cauză.

“Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au finalizat cercetările în cauză și au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor 10 persoane”, se mai precizează în comunicatul IPJ.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.