„10 PENTRU SIGURANȚĂ!”

154
siguranță de nota 10-800x600

Polițiștii bihoreni, alături de reprezentații celorlalte structuri de aplicare a legii din județul Bihor, acționează în cadrul Campaniei naționale „10 pentru siguranță!”, pentru a preveni victimizarea copiilor.

În perioada 6 – 20 septembrie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor sunt implicați, alături de reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor, în Campania de informare și prevenire „10 pentru siguranță!”.

Acțiunile preventive desfășurate în această perioadă la nivelul județului Bihor vizează creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și cadrelor didactice asupra pericolelor existente acasă, pe stradă, la școală și a modului în care se pot proteja.

Premergător începerii anului școlar, polițiștii de prevenire bihoreni și reprezentanții celorlalte instituții de aplicare a legii au desfășurat o serie de activități informale, atractive, prin care i-au informat pe elevi, părinți și bunici despre cum să prevină victimizarea, creându-se astfel o punte de comunicare directă cu membrii comunității.

Astfel, în cadrul „Cafenelei prevenirii”, părinții și copiii au fost invitați pe terasa restaurantului McDonald’s din municipiul Oradea, pentru a servi o cafea, un suc sau o înghețată și a afla informații utile despre principalele măsuri de autoprotecție care trebuie adoptate pentru siguranța pe stradă, la școală și în grupul de prieteni. De asemenea, sub genericul „Împreună construim siguranța!”, polițiștii bihoreni și partenerii de campanie preventivă au fost prezenți în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea cu sfaturi prețioase, tehnica din dotare, demonstrații de acordare a primului ajutor, jocuri, concursuri și legitimații de „Polițist pentru o zi”. Recomandările preventive au fost transmise și publicului prezent în cadrul evenimentului „Festivalul Familiei” și celor care făceau cumpărături la Centrul Comercial Auchan din municipiul Oradea.

Polițiștii de prevenire au interacționat cu cetățenii pe tema prevenirii victimizării minorilor, le-au prezentat măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă, atât când se află în colectivități, cât și pe drumul spre casă.

A fost abordată și problematica anturajului, părinții beneficiind de recomandări utile, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole. Comportamentul preventiv în trafic a fost un alt subiect abordat de polițiștii bihoreni în discuțiile cu copiii și părinții, care au manifestat un interes deosebit față de sfaturile oferite de polițiști, au pus întrebări și au primit răspunsuri cu privire la modul de a preveni victimizarea.

Luni, 9 septembrie, odată cu debutul noului an școlar, polițiștii bihoreni au fost prezenți în unitățile de învățământ din județul Bihor, la festivitățile organizate cu această ocazie și au transmis mesajul lor preventiv copiilor, părinților și cadrelor didactice prezente. Tot cu această ocazie, la fiecare unitate de învățământ din județul Bihor au fost postate 700 de afișe cu recomandări preventive. Cu ocazia începutului de an școlar polițiștii bihoreni au distribuit materiale preventive tematice (flyere, pliante), dar și 1.500 de orare școlare care au fost special pregătite pentru elevii din ciclul primar.

Odată cu începerea noului an școlar, acțiunile de informare și prevenire desfășurate la nivelul județului Bihor în cadrul campaniei naționale de informare și prevenire „10 pentru siguranță!” sunt concentrate în 33 de unități de învățământ, selecționate atât din mediul rural, cât și din mediul urban.

De altfel, pe parcursul întregului an școlar 2019 – 2020, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura acțiuni preventive în școlile din județul Bihor, vor participa la întâlniri cu părinții și cadrele didactice, în vederea transmiterii de mesaje preventive, dar vor derula și acțiuni preventive punctuale, cu o durată de 10 – 15 minute, pe diverse teme de interes pentru copiii, în zona unităților de învățământ, în intervalelel orare cu cel mai mare flux de elevi și în pauze.

Printre temele care sunt abordate, punctual, de polițiștii bihoreni, la început de an școlar, în discuțiile cu elevii, părinții și cu cadrele didactice, se regăsesc educația rutieră, regulile de respectat pe stradă, interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturajul, bullying-ul și consecințele acestuia (în activitățile desfășurate de polițiștii de prevenire bihoreni, pe această temă, va fi utilizat și un filmuleț educativ, realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, cu sprijinul echipei de baschet C.S.M. Oradea și al magicienilor Eduard și Bianca, film care va fi lansat în această perioadă), siguranța în mediul on-line și cyber bullying-ul.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.