​În anul 2020, pompierii bihoreni au desfășurat, în medie, 34 de intervenții pe zi (video)

226
Pompieri Aleșd
Foto ©️ ISU Bihor (arhivă)

În anul 2020, la nivelul dispeceratului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor au fost gestionate 31.353 apeluri de urgenţă (în medie 86 pe zi/un apel la 17 de minute). Creșterea numărului de apeluri față de anul anterior (când au fost primite prin Sistemul Unic 112, 17.370 de apeluri) a fost determinată de numărul mare de apeluri din partea persoanelor care prezentau simptome specifice COVID-19.

Dintre acestea, 12.237 s-au concretizat în intervenții. Totodată, au fost înregistrate 292 de situaţii atipice, care nu au impus intervenţia, fiind gestionate telefonic de către dispecerat.

​În cursul anului 2020, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al Judeţului Bihor au avut loc 12.237 de evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri și a serviciilor voluntare și private, în medie 34 de intervenții pe zi.

Peste 840 de misiuni de stingere a incendiilor și 235 de intervenții pentru salvarea persoanelor aflate în diferite situații de urgență în propriile locuințe 

Din totalul intervenţiilor desfășurate în perioada menționată, cele mai multe au fost la incendii -844 (28%), din care 515 incendii și 329 incendii de vegetație uscată și altele,intervenții pentru asistenţa persoanelor 235- (8%), alte situații de urgență 684 (23%) și asigurarea şi supravegherea zonei de producere a unor situaţii de urgenţă 516 (17%).

​Cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante ale producerii incendiilor au fost instalaţiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate – 173, focul deschis – 91, coşurile de fum defecte sau necurăţate – 84, mijloace de încălzire defecte/nesupravegheate – 51, respectiv fumatul – 50.

​În perioada precizată, în urma incendiilor au fost înregistrate 4 persoane decedate, 19 persoane rănite și 5 persoane salvate. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aproximativ 65 milioane lei, iar valoarea estimată a  bunurilor distruse în urma incendiilor la aproximativ 7.5 milioane lei.

Peste 400 de intervenții la inundații

De asemenea, în anul 2020, echipajele de pompieri militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor au desfășurat și următoarele misiuni din categoria altor situații de urgență:  411 intervenţii la inundaţii, 209 misiuni diverse în sprijinul comunității și 57 misiuni de asanare și distrugere muniție neexplodată.

​În anul încheiat au fost recepționate 330 informări, atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice, din care: 16 informări, 236 atenţionări cod galben, 74 avertizări cod portocaliu și 4 avertizări cod roșu, care au fost retransmise prin 41.711 mesaje SMS, 529 FAX şi 5.263 e-mail-uri, membrilor CJSU, CLSU şi instituţiilor cu funcţii de sprijin. 

9019 misiuni desfășurate de SMURD Bihor

​În anul 2020, cele 10 echipaje de pompieri militari paramedici și echipajul de terapie intensivă mobilă ale SMURD Bihor au intervenit la 9019 misiuni, având o medie zilnică de circa 25 cazuri, în scădere cu cca. 6,5% față de anul 2019.

​Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, 7.208 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 423 misiuni pentru asistenţă persoane, 417 intervenții la alte situații de urgență, 127 misiuni pentru asigurarea personalului de intervenţie, respectiv 57 misiuni descarcerare.

1807 controale desfășurate de Inspecția de Prevenire

În anul 2020, cadrele Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au efectuat 1807 controale, din care 558 la instituții, 370 la operatori economici, 156 la obiective de investiții și 695 pe linia Covid-19. 

​Pe timpul desfășurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 9.795 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor și a protecției civile. Dintre acestea,  3.089 de nereguli (cca. 31%,) au fost soluționate operativ pe timpul controalelor. Au fost aplicate peste 6.590 de sancțiuni contravenționale, fiind întocmite 546 de procese verbale de contravenţie, în urma cărora s-au aplicat 831 amenzi în cuantum de 2.056.000 lei. ​În anul 2020 activitatea de informare preventivă desfășurată de inspectorii de prevenire s-a concretizat într-un număr total de 872 de activități, din care 574  desfășurate la operatori economici, 277 la instituții și 21 de activități la localități, în care au fost cuprinși peste 6.800 de participanți.

Activități desfășurate de pompierii militari bihoreni în contextul pandemiei COVID-19

​Având în vedere pandemia generată de virusul SARS-CoV-2, în contextul activării în data de 13.03, a CJCCI la nivelul județului Bihor, au fost desfășurate următoarele activități: coordonarea, monitorizarea și transportul persoanelor  provenite din străinătate către centrele de carantină instituționalizată – peste 500 transporturi; informarea zilnică a autorităților locale privind persoanele aflate in carantina /izolare; actualizarea situației persoanelor carantinate/izolate în aplicațiile informatice dezvoltate in acest sens; gestionarea solicitărilor de derogare de la măsura carantinarii/izolarii.

​La nivelul subunităților de pompieri militari s-au desfășurat următoarele misiuni: 

– 412 misiuni de transport a persoanelor suspecte/infectate la spitalele Covid;

– 4.150 de activități de informare preventivă a populației privind respectarea masurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2;

– instalarea corturilor de triaj a persoanelor în punctele de trecere a frontierelor și în tabăra temporară de carantinare (Oradea, P-ta 100);

– asigurarea rezervei energiei electrice pentru spitalul Clinic Municipal ”Gavril Curteanu” Oradea, prin instalarea unui generator electric de mare putere (450 KWH).

​În  luna mai, inspectoratul a asigurat transportul personalului medical detașat în Republica Moldova în cadrul unui misiuni internaționale de sprijin. 

De asemenea, în luna iulie o delegație din cadrul ISU-BIHOR a efectuat un transport cu măști de protecție (FFP2), care au fost predate către Directoratul de Protecție Civilă din Croația.​

​În anul 2020, la nivelul subunităților de intervenție s-au desfășurat un număr de 35 de exerciții cu forțe în teren, respectiv 6.540 de activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației, majoritatea pentru transmiterea mesajelor către populație privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Activități în sprijinul comunității

Pe parcursul anului 2020, pompierii militari bihoreni au derulat 30 de activități extraprofesionale în sprijinul comunității, printre care cinci acțiuni de donare de sânge și plasmă și 22 de acţiuni caritabile.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.