6.5 C
Aleşd
vineri, 29 martie 2024

VIDEO | LANSARE  DE CARTE (monografie) la Aleșd

După o strădanie de 3 ani, de cercetare și informare, d-l Homonnai Gábor din Aleșd, împreună cu prof. Józsa Ferenc și Dezső Ilona Anna, au reușit să editeze un gen de monografie cu o denumire apropiată de conținut: „Aleșd – file din istoria orașului”.

- Publicitate -

Lucrarea poate constitui o bază pentru o lucrare mai complexă, mai cuprinzătoare. Ori cum, lucrarea de față este cea mai reprezentativă lucrare în limba maghiară apărută până în prezent în Aleșd, despre istoria comunității maghiare, bazată pe documente oficiale, informații și fotografii. Lansarea a avut loc vineri, 7 iulie în Centru de cult “Bocskai István” în prezența unui număr mare de cetățeni maghiari ( cca 150) din Aleșd, Vadu Crișului, Diosig, Oradea , Urvind, Tăutelec și Nagyrábé, Ungaria.

Au onorat evenimentul d-nii Akos Derzsi și Szabo Odon, senator respectiv deputat în Parlamentul României. În discursul său,Ákos Derzsi a apreciat conținutul profesionist al lucrării, considerând-o un model pentru alți potențiali autori. Szabó Ödön, a felicitat pe autori, arătând că de când ocupă funcții în Consiliul Județean și în Parlamentul României, a sprijinit editarea a peste 400 lucrări în limba română și maghiară. Cartea de față depășește ca și conținut și număr de fotografii (500), toate celelalte lucrări în limba maghiară apărute până în prezent. Gyula Gelert fost protopop  în eparhia Valea Ierului din Diosig, după un studiu atent al lucrării apreciază prezentarea echilibrată a istoriei secolelor și cuprinderea tuturor domeniilor de activitate: industrie , agricultură, silvicultură, drumuri și telecomunicații, religie, sănătate, învățământ, bănci, cultură, sport, turism.  Menționează alte capitole interesante: oameni celebrii arhitectura, întâmplări adevărate. În sprijinul informațiilor prezentate a folosit documente și decupări din presa vremii. Dr. Iozsef Szabo, istoric local din Diosig, medic neomatolog, a prezentat tot în Aleșd în anul 2012, lucrarea „Viticultura Aleșdului, semnată de Homonai Gabor, Ciavoi Andrea și Jozsa Ferenc. A apreciat lucrarea, afirmând că aceasta va fi greu de depășit în următoarele decenii. A formulat două întrebări: Oare cine va duce mai departe aceste cercetări privind istoria orașului Aleșd? Pentru cine sunt scrise aceste cărți: pentru specialiști , sau pentru publicul larg? Răspunsul la aceste întrebări rezidă din subiectul, conținutul interesant, limbajul folosit și mesajul ce se desprinde din lucrare. Un aspect important pe care la menționat se referă la menționarea în premieră a activității populației evreiești, care au avut un rol important în dezvoltarea economică și comercială a Aleșdului.

Despre monografie și importanța sa pentru populația maghiară din Aleșd, d-l Homonai Gabor, a formulat câteva repere: Înseamnă cunoașterea trecutului , respect pentru eforturile strămoșilor, în lupta pentru existență și supraviețuire alături de români, în timpul năvălirii tătarilor, turcilor, și stăpânirii habsburgilor.

Monografia înseamnă intensificarea simțului de identitate etnică, cunoașterea trecutului care să fie un ajutor în învingerea greutăților vieții, dar mai ales respectarea strămoșilor, de către tineri, care astăzi sunt preocupați mai mult de cultura occidentului. Tinerii nu citesc și nu cunosc literatura maghiară și istoria pământului natal, datorită fenomenului de globalizare. D-l Kajanto Pall viceprimar al orașului Aleșd, precum și Szabo Odon au vorbit despre posibilitatea traducerii și în limba română a lucrării, întrucât istoria acestor locuri este comună.

Nicu Racuciu

       

  

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,169FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
594CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI